Ystävien auttaminen parisuhteensa kanssa

Ystäväni parisuhde tai avioliitto on ajautumassa sivuraiteille ja he eivät tätä ole valttämättä huomaanassa, teenkö oikein tässä kun yritän tuoda omia näkemyksiä esille? En ole uskaltanut jakaa tätä heille kun pelkään että tällä olisi negatiivisia vaikutuksia minun suhteeseen heihin, varsinkin kun läheisin heistä edustaa vastakkaista sukupuolta.

"Hi Y, we need to talk.

I’ve drained my thoughts about you and especially you, Y, I am an INFJ-T person, so I can put myself in your roles and copy your feelings, also we care about others more than our self :grin:

The loneliest people are the kindest . The saddest people smile the brightest . The most damaged people are the wisest . All because they don’t wish to see anyone else suffer the way they did.

I see problems with you that can be resolved when they are brought up in time enough.

Okay, let’s started🙂

One thing remained to be considered.
Again, when you talk to me you seem to be very tense and nervous, If you compare how you talk to X, you are completely different person. so based on that you are not “Im Ok” as you usually answer most often a day or two after sending the original message. I see that there is something wrong.

I see that you delegate lots of things to X also, for example that when I ask you to help and X clearly had other things to do at the time, yet you asked him to do what I had asked you to do which you could very well have done yourself🤷‍♂️

It feels like you’re holding X under a slipper and after all, you’ve changed yourself to please X and you have bound yourself around him, that is, you are losing your own identity which is big red flag, it just says X didn’t accept you the way you were originally as you wanted, so you start to change yourself to keep him more happy, but is it just an illusion you have created yourself? And now you just hurt yourself in the long run.

You hang out with each other all the time and share just about everything even phone which is personal item. I see X is still in that crush and honey moon phase,
What did he originally fall in love with?
the original unique you!

Now he does not separate the change you are making from his emotions, also you judge X for every little “mistake” if he doesn’t do what you want, he doesn’t seem to care about it now because he working through his emotions.

but what then when he gets over these emotions and the feelings subside as it should with time,
He will get bored of you because he sees his mirror image in you. and start arguing more aggressively which you are not used to, this can cause disagreement, quarrel, and fights, lots of unhappiness or … even divorce😞.

Where is your personal space, personal life, personal hobbies or personal interests or passion? Right. nowhere because you’ve buried them because you’re unsure whether X would like them or not, you also seem to have trust issues.
X can trust you but can you trust him and yourself?
And I see that these things eats you inside when you can’t be yourself.
You said you were bored with your job and in a bad mood, you also feel like you have more sick leave than before but is the reason really your job or is it after all your unhappiness of your marriage and the pursuit of its perfection which you can never reach🤔?

you need to be able to be more open and your own unique self, because that’s what makes you lovable for us around you. otherwise the people around you will disappear even X, and the next time you need them, they will no longer be there.

Nothing and no one is perfect. It just take a good eye to find those imperfections.
You were born to be real, not to be perfect.
You are here to be you. Always be a first-rate version of yourself instead of second-rate version of somebody else. Practice brings excellence, not perfection. Dont try and perfect yourself for one person. Wait for the one who loves your imperfections.:smiling_face_with_three_hearts:

I don’t want to raise this issue but because I care about you as a friend should, so I have to, I see too many signs that your marriage will end sooner than you can expect. I can also be completely wrong because im not seeing all details of your relationship and I hope I am😔.

Remember I don’t blame you or X for anything!
I try to bring up the problem points I see that you may not see that could cause problems in the future.
I only care about your best.

Only you know how things are and if there’s something wrong, don’t try to hide them, bring them up and solve them together💪, marriage is not forever happiness, it contains also unhappiness disagreements and disappointments.
You are a strong woman, don’t let distorted thoughts change you who you truly are :sunglasses::sparkling_heart:

thank you :blue_heart:"

2 tykkäystä

Oletan tässä siis, että Y on ystäväparisuhteen nainen ja X parisuhteen mies? Osapuolien sukupuoleilla ei sinänsä ole merkitystä tässä pohdinnassa. En tiedä teistä kolmesta koko tarinaa ja teidän keskinäisiä suhteita joten nämä ovat tosiaan vain omia pohdintojani ja pahoittelen jos arvostelen näkemystäsi heidän parisuhteestaan, mutta se on ainut asia mitä ensimmäiseen postiin myös kirjoitit;

Sanoisin ainakin, että riippumatta ystävyyssuhteistasi tai muistakaan suhteistasi tähän pariskuntaan on mukava huomata, että olet heistä kiinnostunut siinä määrin että haluaisit heitä auttaa. Se että auttaako heille heidän parisuhteesta jutteleminen koska olet ns. ulkopuolinen koska et siihen kuulu voi kuitenkin olla arka paikka useille pareille.

Kirjeessäsi tai tekstissäsi mitä haluaisit tälle pariskunnan osapuolelle kertoa olet kuitenkin hyvin kertonut asioita, joita olet mielestäsi huomannut parisuhteen käyttäytymisessä muuttuneen, jota uskot, että he eivät välttämättä ole. Näin ei välttämättä kuitenkaan monissa parisuhteissa ole, vaan ehkäpä niistä asioista ei vaan puhuta, kenties toinen jopa olettaa että “tämä on normaalia” tai että “olen ansainnut tällaisen kohtelun” vaikka jostain ihan muusta syystä kuin siitä, että toinen olisi muuttanut käytöstään. Se, mikä on hyvää ja mikä pahaa käytöstä ja minkälaisia persoonallisia rajoja kullakin ihmisellä on sietää mitäkin käytöstä ei ole sinun valintasi. Jos kuitenkin näet jomman kumman käytöksessä uhkaavia merkkejä, esimerkiksi epäkunnioittavaa otetta toista kohtaan (tossun alla delegointi) niin siitä voisi ainakin kysyä että hoidetaanko teillä aina hommat tällä lailla vai onko tässä jotain mitä ei nyt itse näe, mutta sinänsä heidän parisuhteensa asiat eivät sinulle kuulu.

Jos aiot tästä asiasta pariskunnalle kuitenkin avautua, niin ainakin suosittelisin kirjeen/tekstiviestin/puhelun sijaan juttelemaan ensinnäkin kasvotusten, jotta mitään väärinymmärryksiä ei käy. Se voi olla todella haastava ja epämiellyttävä tuoda esiin, mutta jos X ja/tai Y todella on ystäväsi ja painotat olevasi oikeasti huolissasi heistä ja heidän parisuhteestaan, niin uskon, että voitte tällaisistakin asioista keskustella. Tee selväksi ennen keskustelua, että haluat jutella vähän vakavemmasta asiasta, joka sinua on vaivannut, ja ole valmis myöskin vastavuoroisesti ottamaan vastaan hänen/heidänkin kantansa heidän parisuhteestaan - he tietävät siitä ja sen rajoista ja säännöistä kuitenkin parhaiten. Joskus sivustaseuraajanakin on voinut saada väärän kuvan, joka on siis vain mahdollisuus, jota vain jossittelen koska tuskin tunnen sinua tai tätä pariskuntaa niin en voi varmaksi sanoa, mutta ainakaan suoraan sanominen että “se ja se ja se asia on parisuhteessanne vialla/väärin” on väärä tapa kertoa se heille, vaikka olisi kuinka huolissaan. Myöskin pirujen maalaaminen seinille mitä kirjoitit - “tulevaisuudessa hän näkee sinussa peilikuvansa ja ero voi olla mahdollinen” - on aika paksun puoleista jossittelua, jossa sinun omat pelkosi heidän parisuhteestaan ovat mielestäsi relevantimpeja kuin heidän omansa. Tuskin sinäkään haluaisit kuulla keskustelua ystävältäsi tai muultakaan jossa hän maalaa sinulle kauhukuvia tulevaisuudestasi, kaikki on mahdollista elämässä joka tapauksessa stressasi niitä etukäteen tai ei. Jotkut tietysti arvostavat suorapuheisuutta, mutta ottaisin itse varmemman päälle, että kerrot huolestuneesi heidän parisuhteestaan ja jos asiasta ei tule isompaa keskustelua (esimerkiksi jos mainitset tuon tossun alla- pohdintasi tai muun asian mikä on mielestäsi muuttunut tai koet hankalaksi katsoa sivusta) niin anna asian olla.

Kirjoitit kanssa, että Y olisi karsinut pois elämästään harrastuksia ja hänen omia mielenkiinnon kohteitaan siksi, että on X:n kanssa, mutta onkohan tämä 100% totta? :face_with_monocle: Paras asia mitä voit asiasta ottaa selvää on kysyä Y:ltä pitääkö hän edelleen näistä asioista, mitä olet huomannut että hän on pudottanut pois päiväjärjestyksestään ja sitä kautta kysyä, onko hänen mielenkiinnon kohteensa muuttuneet kokonaan vai ovatko ne vain siirtyneet muualle vai mikä homma, joskus jengi vaan lakkaa harrastamastakin tai pitämästä asioista ja se on täysin ok. Sain (hyvin huonosti) myös sellaisen kuvan, että mielestäsi Y viettää liikaa aikaa X:n kanssa, mistä niin koet ja päättelet?
Jokainen parisuhde määrittelee oman aikansa parisuhteelle ja jokainen ihminen määrittelee oman aikansa itselleen, ne ovat täysin kaikesta riippumattomia valintoja sinänsä, että luultavasti he ovat myöskin halunneet viettää aikaa yhdessä ja siksi karsineet omia menojaan, mikä on täysin normaalia jos sattuu pitämään toisesta. Se, missä sen normaalin raja menee ei ole sinun käsissäsi ja pelkäämäsi asia että Y “menettää uniikin oman itsensä ja pyrkii liialliseen täydellisyyteen” on oma näkemyksesi hänestä. Hän ei välttämättä itse näe asiaa näin ja tuollaisenaan sen kertominen voi jopa sattua toista, jos henkilö kokee olevansa muuten hyvässä suhteessa ja elämäntilanteessa. Toisen puheet liiallisesta saikuttamisesta sun muista eivät itsessään kerro välttämättä vielä juuri parisuhteen tai hänen koko elämäntilanteensa olevan huono, vaan kenties asioille on isompi tai pienempikin juurisyy, jonka Y ja X voivat jo itsekin tiedostaa. Voit aina tästä asiasta kertoa, että olet huolissasi, mutta et voi päättää toisen puolesta mikä on kullekin paras tapa elää.

TLDR; Paras asia mitä voit tehdä ystävälle/ystäville on tukea heitä.
Kävi heidän parisuhteessaan mitä vaan niin voit kertoa, että tuet ja autat heitä miten on kulloinkin soveliasta tehdä, se riittää.
Juttele heidän kanssaan kasvokkain ja kertokaa vastavuoroisesti tunteistanne ja yrittäkää ymmärtää toistenne kannat, jos keskustelua ei synny, sitä on turhaa pakottaa. Ihmiset keskustelevat asioista sitten jos ja kun ovat siihen valmiita ja kokevat sen olevan tarpeellista.

3 tykkäystä

Kiitos, tosiaan ei ollut tarkoituskaan jakaa tuota koko lituniaa heille, tyhjensin vaan yliajattelevan pääni tuohon. INFJ-T ihmisenä tulee mieleen kaikenlaista ja haluaa pitää huolta ja olla tukena itselle tärkeille ihmisille. luulen että jätän tuon toistaiseksi vielä ja mainitsen jossain vaiheessa noista mitä sanoit mikäli nuo merkit vahvistuu. Ja kyllä, ei kannata lähteä piruja maalailemaan vaikka tuo olisikin itselle käynyt joskus niin ei se välttämättä heille tule eteen.

3 tykkäystä