Vertaistukea lääkityksen aloittamiseen

Kirjoittelinkin tämän jo Discordiin, mutta ajattelin myös jos täältä löytyisi saman läpikäyneitä.
Mielelläni siis kuulisin kokemuksista liittyen ADHD-lääkkeen aloittamiseen:

Reilu kuukausi kokeiltu Metylifenidaattia (medik. ja conc.), apu oli varsinkin aluksi huomattava, mutta sivuoireet pahenivat ajan mittaa hyvin epämielyttäviksi ja vaakakupissa haitta- hyötysuhde 80% 20% . Erittäin kovaa ja aaltoilevaa ahdistusta. Nyt siirrytään Elvanseen, siihen liittyen ollut ilmeisesti parempi kokemuksia isolla osalla ihmisistä kenelle Metylif. ei ole sopinut.

Harmittaa kyllä, mutta ei siinä auta kuin kokeilla ja toivottavasti löytää oikea, itselleen sopiva. Harmittaa siis se kun kerkesi jo kokemaan sen kompression ajatusten ja tunteiden tornadolle.

3 tykkäystä

En ole itse testannut, joten ammattilaisen hattu päässä tässä vain.
Kannattaa mielellään vihkiä joku läheinen mukaan tarkkailemaan vaikutuksia. Eri lääkkeillä erilaisia vaikutuksia.

Jos jotain tulee, niin ehkä kannattaisi yhdessä ihan käydä haittavaikutuksia läpi? Ja pohtia pitävätkö paikkaansa?

esim ruokahalun menetys/kuvotus/vatsakivut voi johtaa siihen, ettei pidä huolta energiatasapainosta ja sitä kautta vaikuttaa huonosti energiatasoon ja pikkuhiljalleen palautumiseen ja kokonaisjaksamiseen.

Ärtyneisyys ja räjähtely voivat joissakin lääkityksissä olla ikäviä.

Jotkut kokevat enemmän “humauttavaa” vaikutusta, toinen taas superfokusta.
Jollain toimii niinkuin pitääkin, “taustahäly” kaikkoaa ja pystyy keskittymään olennaiseen. Toisella taas keskittyminen voi kohdistua johonkin muuhun epäolennaiseen, ei siihen mihin halusi :slight_smile:

Tarkkaile itseäsi, keskutele kaverin tai vanhemman kanssa. Lue sivuvaikutuslistaa. Mutta ennenkaikkea kuuntele itseäsi hyvällä asenteella!

1 tykkäys

Kiitoksia Katri.

Puoliso on toki ollut mukana ja lähipiirissä parin ihmisen kanssa keskustellut aiheesta.

Voimakas ahdistus ja tämä ”humauttava” vaikutus oli ne mitkä näistä kahdesta lääkkeestä ne haittavaikutukset jotka kasvoivat liian voimakkaiksi.

Katsotaan miten tuo kolmas auttaa :slight_smile:

Mulla on ollu reilu vuosi sitten käytössä concerta, mutta siitä tuli haittavaikutuksena mm. unettomuutta ja persoonallisuuden pientä muutosta. Olin sen jälkeen yli vuoden ilman lääkkeitä, koska koin, että koulu meni ihan hyvin ja pärjäsin jotenkin ilman.

Nyt oon lukiossa ja koulu on itseasiassa sujunut arvosanojen puolesta tosi hyvin, mutta aikaansaaminen, aikatauluttaminen ja ylipäänsä keskittyminen ovat olleet tosi vaikeita. Kokeisiin en esim. saa luettua kuin edellisenä iltana, ja kyllä se koko kurssikirjan ahmiminen yhessä illassa alkaa kuormittaa aika paljon… Tämän lisäksi kotona asioiden aloittaminen on ollut koko ajan erittäin kovan henkisen työn takana ja oon koulupäivinä kuormittunut niin paljon, että kotityöt on jääny tosi usein tekemättä.

Tänään alotin medikinet cr -lääkkeen ja koin kyllä et sain enemmän aikaseks ku normaalisti ja aivot oli hiljasemmat. Toivotaan vielä, että saan yöllä unta… Sellasen kyl huomasin et nyt iltapäivällä kun lääkkeen vaikutus alko lähtemään, nii oon jotenki tosi overstimulated (ylikuormittunut suomeksi?) ja taas on aivoissa sekamelska (soi biisi päässä ja samaan aikaan muutama ajatus lol).

2 tykkäystä

Hyvä että alotit kun koit tarpeelliseks ja sait hyödynkin!

Seuraa oloa ja kirjottele vaikka tänne jos jokin ihmetyttää, toivottavasti ne tasaantuu ja helpottaa kurssien suorittamiseen :slight_smile:

2 tykkäystä

Viikko menty Elvansen kanssa ja on itselle ainakin hyvin paljon tasaisempi kuin aikaisemmat kaksi.

Todella kova väsy tulee illasta, mutta se on toisaalta myös tervetullutta :slight_smile:

Näitähän ei Kela suoraan korvaa, vaan pitää sitten lääkäriltä hakea B-Lausunto erikseen.

Helpottaa kyllä stressiä ja toivottavasti tällä pääsee nyt eteenpäin ilman sen suurempia komplikaatioita.
Työt luistaa, on energiaa ja kun tätäkin tekstiä kirjoitan, niin saa rauhassa keskittyä kirjain kerrallaan kirjoittamiseen.

2 tykkäystä

onpa hyvä että löytyy lääkitys joka sopii :+1:

1 tykkäys

Itellä kokemus concertan ja medikinetin käytöstä (yhdessä ja erikseen) n. 8 vuoden ajalta ja jatkuvasti tuntu lääkityksen toiminta vajavaiselta jolloin sitä lisättiin ja lisättiin kunnes viime tammikuussa vaihdettiin mullekkin Elvanse käyttöön. Alkuun ahdisti aloittaa ku tavallaan pelkäs et entä jos tämäkään ei toimi mut sit ku anto mahdollisuuden huomasin itessäni eroa ihan jo ensimmäisen viikon aikana mut selkeä muutos tuli näkyviin kun oli useemman kuukauden menny lääkityksellä.
Elämästä tuli tasaisempaa ja rauhallisempaa, sekä kykenen nykyään hoitamaan useemman isompaa keskittymistä vaativan asian päivässä. Aiemmin piti jaotella esimerkiksi kotityöt sillee et maanantaina imurointi, tiistaina tiskaus etc. ku tuntu et ei riitä oma keskittyminen ja nyt sit hoituu paremmin ilman jaottelua. Samoin myös opinnot alkoivat etenemään ekaa kertaan pariin vuoteen reippaammin mikä on tosi jees mut suurin muutos minkä itessäni huomasin oli semmonen selkeys omiin tunteisiin, ajatuksiin ja tarpeisiin. Osaa paremmin tunnistaa ne eikä enään mene niin ääripäästä toiseen.

1 tykkäys

Aarretti tunnistan todella hyvin nuo viimeiset lauseet. Onpa mukava kuulla vastaavaa muilta.

Tuntuu, että koko aikuisikä on ollut pelkästään ääripäästä ääripäähän lentämistä tunteiden kanssa ja sitten kun aivot toimii millisekunnissa, niin se ensimmäinen tunne on aina kaikessa (muka) koko totuus ja se sitten taas aiheuttaa hirveesti ressiä eikä siitä pääse eroon.

Nyt tuntuu, että voi ajatella jotain ressaavaakin asiaa järkevästi, käydä sen läpi eikä sitä tarvitse jäädä jankkaamaan :slight_smile:

1 tykkäys

Ihan parasta kuulla et sul sujuu hyvin tol lääkityksellä! Elämä on yllättävän mukavaa kun kykenee ajattelee selkeesti :smiley:

Moi, itselle tulossa Medikinet lääkkeeksi , millaisia kokemuksia muilla tuosta lääkkeestä? Kiitos vastauksista :slight_smile:

Itselläni on nyt ollut conse 18mg käytössä. Verenpaineet oli alkuun kohollaan mutta ne saatu normaalisoitua iöman lääkitystä (onneksi). Itse lääkkeestä ekan 2viikon aikana tuntu että uni maistuu paremmin mutta ei muuta, ei muuta koko aikana ja tuntuu turhauttavalle, viime sh-soitossa sovittiin kun paineet saatu alas että mahdollisesti lääkkeen vaihto tai annos nostoa. Noh tätä jään “innolla” odottamaan.

1 tykkäys