Miksi rakastamme kauhua?-striimi huomenna (to. 16.3.) klo 14:00! (aika muutettu)

Moi taas! Huomenna pidän striimin willfeel-kanavan twitchiin ja tubeen kauhusta leffoissa, peleissä jne. ja mikä siinä meihin vetoaa (ja osaan taas ei lainkaan).

Jos tulee jo kyssäreitä, niin voi laittaa jo ja keskustelua voi jatkaa myöhemminkin tähän ketjuun!

Huomiseen!

Oho, onpas kuin itselleni tehty aihe :smiley:

Minä veikkaan, että syyt nauttia kauhua on erit riippuen kys. viihteen kuluttajasta.

Itse olen hurahtanut jo ala-aste ikäisenä kauhuun ja kummitusjuttuihin. Taisi lähteä lukemalla kirjastosta kaikki aiheeseen liittyvä kirjallisuus jostain Pikku Vampyyristä alkaen. Olin vaan se kersa, jota aihe sattui viehättämään enemmän kuin muita ja minä olin se, joka aina tarinoin kavereille taskulampun valossa lukemiani perinteisiä suomalaisia kummitusjuttuja.

Vanhemmiten se sitten laajentui elokuviin, sarjoihin ja peleihin. Tässä 40 vuotta mittariin lähestyessä sillä on vain ollut elämän varrella se vaikutus, että siitä on muodostunut alakulttuuriharrastus.

Säikyttelyyn (jumpscare) leffoissa ja peleissä tosin on tullut turruttua siihen malliin, että vastaavat temput niissä ei enää paljoa kutkuta.
Enemmänkin oppinut arvostamaan kauhun taiteellisia puolia ja jos viihde on toteutettu taidokkaasti tunnelmanluonnilla; musiikki, valaistus, älykäs käsikirjoitus ja persoonallinen ohjaus.

Pitkässä juoksussa tässäkin on maku muuttunut kun nuorempana kulman takaa säikyttelyt oli niin hirmu hauskaa, niin nykyään arvostaa enemmän mitä vähemmän uhkaa leffoissa ja peleissä näytetään. Kun tunnelmaa luodaan ovelasti vihjailemalla ja oma mielikuvitus tekee sen suurimman työn “mörön” suhteen, eli ruokitaan niin sanottua tuntemattoman pelkoa.

Itseä siis harmittaa, että laadukasta kauhua aika harva taho siis osaa omaan makuun tehdä, kun halvat temput ei enää uppoa :smiley:

Viimeisen 10 vuoden aikana on tasan 1 peli tehnyt suuren vaikutuksen sillä, että tosiaan sai itsessäni kunnon ahdistusta aikaan ja se on Alien Isolation.
Kysymyksen tuokin oma kunnioitus kys. peliä kohtaan siis herättää: mikä siinä sitten on niin ihanaa ahdistua viihteen takia kunnolla? Normaalisti se tunne kun on ihmiselle mielentila, jota haluaa välttää. Onko se pelkkä endorfiini annos sitten se syy?

1 tykkäys

Traumataustaisilla lapsilla ja nuorilla on usein taipumusta katsoa hyvinkin väkivaltaisia tai pornograafisia materiaaleja. Miksi? :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos hei kommenteista ja kysymyksistä. Yritin näihinkin vastata livessä!

1 tykkäys