Huono opettaja vie motivaation koko koulunkäynnistä

Minulla alkoi viikko sitten korkeakouluopintojeni yksi vaikeimmista kursseista, ja olin ennen kurssin alkua todella innokas ja ajattelin että keskityn täysillä ja haluan osata kaikki kurssin asiat kunnolla että saisin hyvän arvosanan. Kuitenkin ajatukseni muuttuivat heti ensimmäisen oppitunnin jälkeen tavattuani kurssin opettajan. Tunnin aikana käytiin varmaan 8 uutta asiaa nopeasti sivuten läpi ja mihinkään asiaan ei perehdytty syvemmin ja yhtäkään esimerkkiä ei tunnilla näytetty.

Lisäksi että tunneilla ei oikeastaan ole kunnon opetusta kurssin opettaja on todella pelottava ja hänellä on tapana kysellä mahdottomiin kysymyksiin vastauksia opiskelijoilta ja nauraa heidän vastauksilleen. Lisäksi tunneilla hän valitsee satunnaisesti muutaman opiskelijan jotka joutuvat näyttämään kotiläksyt koko luokan edessä ja ahdistaa aivan älyttömästi että joudun näyttämään tehtäväni koko luokalle ja joutumaan naurun alaiseksi.

Tänä viikonloppuna käytin noin 7h kyseisen kurssin kotitehtävien tekemiseen ja sain tehtyä niistä puolet. En jaksa enää ollenkaan näin epäreilua opettajaa ja tunneilla meneminen ahdistaa aivan älyttömästi. Tilanne aiheuttaa niin paljon stressiä ja ahdistusta että se on alkanut vaikuttaa muihinkin kursseihin ja opiskelumotivaationi on laskenut jonkin verran. Mitä ihmettä pitäisi tehdä tässä tilanteessa?

1 tykkäys

Saanko kysyä mistä koulusta kyse ja mitä alaa opiskelet? Tuo ei ole todellakaan ok, ihmettelen miten tuollaisia opettajia on voitu päästää korkeakouluopintoihin.

Koulua en halua kertoa mutta opiskelen energia- ja ympäristötekniikkaa. Ja ymmärtääkseni kyseisen kurssin opettaja ei tee opetusta päivätöikseen vaan on tutkimusryhmän johtaja/jäsen jolle, vain nakitettiin kyseinen kurssi opetettavaksi.

1 tykkäys

Olisiko teillä koulussa oman alan edunvalvojaa jolle voisi laittaa viestiä tästä? Tai vaikka tutoropettajaa tai muuta vastaavaa.

1 tykkäys

On edunvalvojia mutta yleensä tällaiset asiat kulkevat VIP-opiskelijoiden kautta ja muutenkin prosessi on hyvin hidas ja päätöksiä saataisiin tehtyä todennäköisesti vasta ensi lukukaudelle. Onneksi on kuitenkin ihania kurssikavereita, joilta saa apua ja auttavat tsemppaamaan :blush:

2 tykkäystä

Todella kurja tilanne sulla ja opettajan käytös kuulostaa täysin asiattomalta. Kiva kuitenkin kuulla, että kurssikaverit ovat tukena. Itse ajattelisin, että on varmasti hyvä muistaa, että et ole yksin tilanteessa ja että vaikka opettaja on asiaton ja pelottava, niin käytös ei kohdistu nimenomaan sinuun tai johdu sinusta, vaan itse opettajasta. Eli käytöstä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti ja sinulla ei ole syytä hävetä mitään. Jos opettaja nauraisi sinulle se olisi väärin ja todennäköisesti oppilaat olisivat sinun puolellasi.

Jos ahdistus on voimakasta niin voi olla hyvä ottaa myös opiskeluterveydenhuoltoon yhteyttä ja pyytää tukea.

Suosittelisin myös olemaan yhteydessä johonkin oppilaitoksen tahoon, vaikka viesti ei menisikään sitä “perusreittiä”.

1 tykkäys

No olisihan se hyvä laittaa asiat alulle, koska ei asiat muuten muutu. Etenkin jos et ole ainoa joka kokee opettajan käytöksen olevan huono.

En halua lähteä kertomaan omaa koulua, mutta omassa koulussa on kanssa yksi huono opettaja. Pelkästään hänen läsnäolonsa samassa tilassa saa mut ahdistumaan, ja tämä opettaja on saanu mut itkemään kolme kertaa. Mulla on mennyt kaikki innostus hänen opettamaansa asiaan, koska koen ettei häneltä edes voi kysyä mihinkään apua. Koska vastaus olisi hyvin passiivis-aggressiivinen ja “teillehän opetettiin tää ykkösellä”, paitsi jos tää opettaja sattuu henkilökohtaisesti pitämään susta.

En ole ainoa joka on kokenut tämän opettajan olevan asiaton ja ilkeä, ja tästä lähti reportti meidän edunvalvojalle. En tiedä tuleeko opettaja muuttumaan tämän jälkeen, toivon todellakin että ne jotka vielä on koulussa ja tulevat oppilaat saa paremman kokemuksen aiheesta, mitä tämä opettaja opettaa.

Hyvä opettaja saa oppilaat innostumaan, kyselemään ja pohtimaan. Huono opettaja voi aiheuttaa loppuelämän pituisia traumoja, haasteita sekä muita vaikutuksia.

Opettajan käytös kuulostaa käsittämättömältä, varsinkin kun puhutaan korkeakoulusta. Varsinkin, kun useampi opiskelija näkee tilanteen samalla tavalla. Ehdottomasti kannattaa tehdä jotain, kuten sanottua ne asiat eivät muutu jos kaikki ajattelevat että joku muu tekee sitten joskus jotain. Nykypäivänä viestejä voi lähettää nimettömästi vaikka koulun johtoryhmälle. Viestissä voi kertoa opettajan luomasta pelon ilmapiiristä ja perustella, miksi viesti lähetetään nimettömänä. Oppilaitoksilla on myös omat tapansa, miten opiskelijat voivat tuoda ilmi kokemaansa vääryyttä. Tätä voisi kysyä esimerkiksi opintotoimistosta.

Joissain korkeakouluissa on tarjolla kuraattorin palveluita. Mikäli kuraattoria ei ole, opiskelijahuolto on jollain tavalla kyllä järjestetty. Tietoa yleensä löytyy oman koulun opiskelijoille suunnatuilta nettisivuilta.

Tilanne on muuttunut jonkin verran siitä kuin alun perin tein postauksen. Opettajan käytös ei enää häirinnyt vaikka se olikin epäasiallista, mutta opetuksen laatu oli niin surkeaa että jätin kyseisen kurssin kesken. En vain kokenut että minun kannattaa uhrata omaa aikaani ja mielenterveyttä siihen että pääsen ehkä nipin napin kurssista läpi.

Tunneilla ei opetettu miten uudet asiat lasketaan ja tarvittavia kaavoja ei löytynyt mistään kurssin materiaaleista. Ja kun kotitehtäviä käytiin läpi opettaja syötti vain annetut arvot matemaattiseen laskuriin eikä osannut sanoa miten tuo vastaus saatiin tai mikä opiskelijan saamassa eri vastauksessa oli väärin. Kurssilla ei myöskään ollut mitään oppikirjaa vaan ainoat materiaalit olivat opettajan omat diat, jotka olivat todella höydyttömiä ja niissä lähinnä oli vain epämääräisiä kaavioita ja epärelevanttia teoriaa aiheenvierestä eikä mitään esimerkkejä miten laskut pitäisi laskea. Kotitehtävissä tuli myös jatkuvasti vastaan käsitteitä joita ei löytynyt mistään materiaaleista ja niille ei löytynyt mitään perusteluita miksi ne olivat tärkeitä ja miksi niitä tulisi käyttää.

Olen puhunut muutaman kurssikaverin kanssa jotka ovat yhtä kyllästyneitä opettajan kyvyttömyyteen opettaa uusia ja vaikeita asioita selkeästi ja olemme viemässä asiaan eteenpäin koulutuspäällikölle. Vaikka hieman harmittaakin että kyseinen kurssi jää ensi vuodelle suoritettavaksi olo on todella helpottunut että minun ei enää tarvitse sinnitellä kurssilla, joka on aiheuttanut vain stressiä ja ahdistusta puutteellisen opetuksen vuoksi.

2 tykkäystä