Ensi kertaa psykiatrille ja psykoterapeutille!

Terve! Eli edessä on ensimmäinen psykiatri käynti ja sen jälkeen psykoterapiaa. Olisiko kenelläkään kokemusta ja halua kertoa mm. Pelisäännöistä yms. Eli jääkö kaikki juteltut asiat huoneeseen vai onko sanotuista asioista mahdollisia seuraamuksia tai eteenpäin meneviä asioita? Esimerkki asioita. Myöntää kantavansa puukkoa 24/7 mukana tai mahdollisia väkivaltaisia ajatuksia yms?

Moi. Mun kokemuksella niin ne asiat on jäänyt sinne terapian huoneeseen ja hyvin ollaan käyty läpi asioita. Kyllä ne osaa varmasti auttaa sua, mutta suosittelen silti jättämään sen puukon kotio.
Sulla ei ole hätää, olet hyvissä käsissä ja voit kertoa sille sun psykiatrille kaikki, mitä vain haluat ja voit.

Tsemppiä ja voimia!

3 tykkäystä

Kiitos tästä vastauksesta ja täytyy vielä kysyä psykiatrilta itsessään nämä asiat tarkemmin sillä osa asioista on aika arkaluontoisia/hoitoa vaativia.

4 tykkäystä

Just näin voit siellä psykiatrilta kysyä suoraan!

2 tykkäystä

Moikka.
Meitä ammattilaisia sitoo tietyt pelisäännöt, kuten esim se, että jos asiakas ilmaisee aikovansa vahingoittaa jotakuta toista tai itseä, pitää meidän huolehtia siitä, ettei näin tapahdu. Eli joko järjestää jatkohoito tai tehdä ilmoitus. Psykiatrin tehtävänä on arvioida esim sitä, millä todennäköisyydellä tämä ihminen voisi siirtää väkivaltaiset ajatukset käytäntöön.
Meillä ihmisillähän voi olla vaikka millaisia päättömiä ajatuksia, joskus hyvin pakonomaisiakin, jotka eivät koskaan siirry tekoihin.
Joku toinen taas tuntee itsensä hirveän uhatuksi ja sitä varten kantaa puukkoa mukanaan. Joku kolmas kantaa asetta sitä varten, että on ajautunut mukaan jengeihin, joissa se on ainut tapa olla.
Psykiatrin tehtävä on kaikissa näissä tapauksissa nimenomaan olla auttamassa ja suojaamassa asiakasta!!! ja arvioida mitkä keinot voisivat parhaiten auttaa juuri tätä apua hakevaa ihmistä.

1 tykkäys

Kiitos paljon tästä vastauksesta! Auttoi hieman ymmärtämään mitä sitä uskaltaa sanoa ja olla avoimempi heti kättelyssä. Aikaisemmin on vain ollut huonoa kokemusta lääkärin kanssa joka valehteli mm. Armeijan e papereiden vaikutuksesta elämään (uskotteli että pilaan elämän sillä jos otan e:n paperit intissä). :slightly_smiling_face:

Itse en mene psykoterapiaan. Voi vaikuttaa jälkeenpäin elämään. Vähän aikaa sitten luin jutun missä lainan tai vakuutuksen saanti vaikeutui, koska psykoterapiassa joku oli käynyt. Toinen mitä oon kuulut, että elinsiirtoa ei saa, jos on tiedossa mielenongelmia. Itsellä tosin ei olisi varaa edes käydä. On vain rahakkaiden ihmisten etu tämä psykoterapia.

1 tykkäys

Itse en ole kuullut koskaan, että lainan hakemisen yhteydessä edes kyseltäisiin terapiasta. Vakuutuksien kohdalla asia on eri, mikäli haettava vakuutus jotenkin liittyy henkiseen hyvinvointiin. Hoito-, sairauskulu- ja henkivakuutus ovat sellaisia, ja kun tuosta googlailin niin tällä hetkellä noin puolet kyseisistä vakuutushakemuksista keskimäärin hylätään mt-ongelmien kohdalla.

Elinsiirtojen kohdalla psykoterapia ei ole esteenä, mutta sekä eläville luovuttajille että vastaanottajille tehdään aina psykiatrinen tutkimus, missä arvioidaan onko potilas leikkauskuntoinen. Sanoisin, että hoitamaton mt-ongelma on isompi riski kuin psykoterapia (hoidossa oleva mt-ongelma).

Jokainen tekee omat päätöksensä, mutta on myös hyvä muistaa että terapiaan menemättömyyskin vaikuttaa loppuelämään. Ja usein huomattavasti isommin kuin terapiaan meneminen.

2 tykkäystä

Viisaita sanoja!